Costurile de repatriere ale unei persoane decedate în afara țării pot fi influențate de o sumedenie de factori. Moartea unei persoane este o durere sfâșietoare și o etapă grea din viața unui om. În cazul în care persoana dragă își dă ultima suflare în altă țară lucrurile nu stau ca în cazul unui deces în România. Comparând cele 2 situații dureroase, vom vedea că există o diferență majoră în ceea ce implică acele costuri care survin în urma pierderii cuiva în diaspora.
Este adevărat că decesul în străinătate implică costuri mai ridicate în comparație cu organizarea unei înmormântări sau incinerări în țara de origine a decedatului. Cu toate acestea, există modalități de a gestiona eficient aceste cheltuieli. De exemplu, opțiunile de transport, precum cel terestru, care este modalitatea cea mai eficientă de relocare a persoanelor decedate. O echipă care este specializată în repatrieri poate duce la reducerea costurilor deoarece aceasta gestionează eficient întregul proces.
Ce factori determină costurile de repatriere?
Fiind vorba de un deces în afara țării, costurile de repatriere din străinătate pot fi influențate de mai mulți factori, cunoașterea cărora este esențială.
Locația decedatului: distanța dintre locul unde a avut loc decesul celui drag și țara de origine joacă un rol crucial pentru a determina costurile de repatriere. Cu cât persoana decedată se află într-o țară mai îndepărtată, costurile de transport vor fi mai mari.
Procedurile legale și documentația necesară: pentru repatrierea unei persoane decedate trebuie ținut cont de respectarea unui set de proceduri legale și completarea unor documente specifice. Costurile asociate acestor aspecte legale și birocratice pot să difere considerabil de la o țară la alta.
Serviciile funerare: anumite costuri ale serviciilor funerare, cum ar fi pregătirea și îmbălsămarea corpului sau sicriul, pot crește prețul repatrierii.
Asiurarea de călătorie: dacă persoana decedată nu a dispus de o asigurare de călătorie care să includă repatrierea, acest lucru va ridica costurile procesului.
Ce documente sunt necesare pentru a începe procesul de repatriere?
Este nevoie de un număr mare de documente pentru procesul de repatriere a unei persoane decedate, mare parte fiind întocmite de autoritățile în care a avut loc decesul. Mai jos vom enumera succint actele necesare pentru primirea unor documente cruciale în procesul de repatriere:
Documente întocmite de unitatea medicală din străinătate
- Certificatul constatator al decesului
- Certificatul de îmbălsămare
Eliberarea pașaportului mortuar
- Document de identificare românesc al persoanei decedate, în original
- Certificat de deces eliberat de Registrul Civil din orașul în care s-a petrecut nefericitul eveniment
- Certificat constatator al decesului
- Act de îmbălsămare
- Autorizație de înmormântare, dată de judecătorie (este valabil în cazul în care moartea a fost provocată de condiții violente sau în spații publice)
- Autorizație de transport funerar
- Itinerariul sicriului, furnizat de firma care deține sicriul
Documente suplimentare
- Certificat de deces internațional, eliberat de autoritățile străine (se poate și ca familia să apeleze la ambasadă sau consulatul României din respectivul stat pentru a se elibera direct un certificat de deces românesc)
- Pașaport mortuar (eliberat de autoritățile străine)
- Autorizație pentru transportul funerar (eliberat fiind tot de autoritățile străine)
Repatrierea corpului persoanei iubite este un proces anevoios, ce poate dura o perioadă lungă de timp, iar daca vorbim despre pret, acesta poate să difere în funcție de factorii implicați. Astfel alegerea unei echipe specializate în repatrieri poate fi o decizie bună pentru a asigura că procesul decurge lin indiferent din care țară a Europei. se află decedatul.
Este dificil și dureros ca o persoană fizică să treacă prin acest proces într-o perioadă de doliu. Cu toate acestea dacă alegeți o echipa specializată în repatrierea decedaților va avea cunoștințe detaliate despre legislația și cerințele specifice din diferite țări sau regiuni, iar acest lucru le permite să navigheze cu ușurință prin procesul de repatriere fără întârzieri sau complicații neașteptate.